Uputstva za upotrebu i često postavljana pitanja ES 050 ALLEGRO ROWENTA EU

Referenca : ES050

Uputstva i priručnik

Česta pitanja

Uvek koristite hladno mleko (pravo iz frižidera) i veoma sveže mleko. Svako mleko, ako je hladno i sveže, dobro će se umutiti.Ako koristite obrano meko, dugotrajno obrano mleko daje bolje rezultate.

Vodite računa da je i posuda koju koristite za pravljenje pene takođe hladna/ohlađena. Posude od stakla ili nerđajućeg čelika daju najbolje rezultate.

Pravljenje pene od mleka-u 6 koraka:
• Koristite posudu odgovarajuće veličine i do pola je napunite hladnim mlekom.
• Uronite vrh mlaznice za paru u mleko.
• Aktivirajte mlaznicu za paru, okretanjem dugmeta u potpunosti.
• Pomerajte posudu sa mlekom gore, dole dok ne čujete prepoznatljiv zvuk SSSST…SSSST.
• Nastavite da polako spuštate posudu (bez naglih pokreta), rastežući mleko do vrha, formirajući čvrstu penu.
• Nastavite da grejete mleko dok na termometru ne dostigne temperaturu 60 °C (ako imate termometar). Isključite mlaznicu za paru i odmah je obrišite.
Začepljeni deo probodite iglom. Kako bi ručica za paru ostala čista nakon pripreme kapućina, uvek nakratko odvrnite paru kako bi ispralo preostalo mleko (ispod nje postavite posudu u koju će ono kapati). Cevčicu za paru i dodatak za penu očistite mokrom krpom čim završite sa pripremom pene.
Naslage kamenca se prirodno formiraju u aparatu za kafu. Redovno uklanjanje kamenca štiti aparat za kafu i produžava mu radni vek. Takođe, pomaže u održavanju konstantnog kvaliteta kafe. Kamenca može trajno promeniti radne performanse aparata.
Nemojte da perete pribor za espreso u mašini za pranje posuđa.
Redovno praznite pregradu u koju kaplje voda i po potrebi očistite je zajedno sa rešetkom sa vodom i blagim deterdžentom; zatim ih isperite i osušite.
Glava za kuvanje, držač filtera i filter moraju da se očiste nakon svake upotrebe, glava za kuvanje vlažnom krpom, a držač filtera i filter blagim deterdžentom i vodom. Isperite i osušite.
Ležište za zagrevanje treba da se održava na isti način.
Pratite uputstva u svom priručniku da biste videli kako se uklanja kamenac na vašem aparatu pošto se način razlikuje u zavisnosti od modela.
Preporučujemo da koristite sredstvo za uklanjanje kamenca koje je obezbedio proizvođač.
Kod prosečne upotrebe od 4 šoljice dnevno i ako je voda tvrda, preporučujemo uklanjanje kamenca u aparatu najkasnije svaka 3 meseca.
Ako živite u oblasti gde je voda jako tvrda, možda ćete morati češće da uklanjate kamenac.
Proverite da li koristite veoma sveže, hladno mleko. Proverite da li su dodatak za kapućino i mlaznica za paru blokirani.
Ovo se može desiti iz više razloga:
• Nema vode u rezervoaru; napunite ga,
• Rezervoar nije pravilno ubačen; čvrsto pritisnite rezervoar,
• Filter je zapušen; kafa je previše sitno mlevena. Očistite držač filtera i pokušajte sa krupnije mlevenom kafom,
• Pumpa nije pripremljena; pogledajte u uputstvu kako da je pripremite,
• Nakupio se kamenac u aparatu; očistite ga,
• Claris kertridž filtera je zamenjen, ali nije pripremljen; pogledajte u uputstvu kako da ga pripremite.
Aparat će se automatski ponovo pokrenuti kada se vrati struja i biće spreman za novi ciklus.
Uverite se da se nije prepunila pregrada za kapljanje i ispraznite je ako je potrebno.
Proverite da li je pregrada za kapljanje pravilno postavljena.
Uverite se da mlaznica za paru nije blokirana.
Nakon što isključite uređaj i sačekate da se ohladi: očistite i otpušite sve otvore mlaznice pomoću igle koju ste dobili.
Otpušite otvor potporne cevi mlaznice za paru pomoću igle.
Izvadite ketridž Claris.
Nakon što ste sledeli uputstva za aktiviranje aparata navedena u uputstvu za upotrebu, proverite da li utičnica radi tako što ćete povezati neki drugi aparat. Ako još uvek ne radi, nemojte rastavljati ili popravljati aparat samostalno i odnesite ga u ovlašćeni servis.
Nemojte koristiti aparat. Kako biste izbegli potencijalnu opasnost, odnesite aparat kod ovlašćenog servisera.
Zrna Arabica kafe daju najbolji ukus i prirodno sadrže mali procenat kofeina. Eksperimentišite različitim vrstama kafe, mešavinama i različitim stepenima pečenja da pronađete ono što najviše odgovara vašem ukusu. Generalno, što je kafa više pečenija, ukus je jači. Blago pečena kafa razvija mnogo različitih aroma i rezultira kafom koja je istovremeno i blaga i puna arome — kao kod pravih „kafedžija“! Odlična kafa treba da bude blago pečena da bi pokazala svo bogatstvo, suptilnost i kompleksnost ukusa. Izbegavajte izuzetno prepečenu kafu, jer je ona masnija i može da zapuši aparat. Proverite da slučajno u kafi nema kamenčića koji takođe mogu da oštete aparat. Nikada nemojte da koristite instant ili mlevenu kafu.
Odlika prave espreso kafe je krem koji se stvara pod pritiskom u aparatu dok se kafa pravi. Pritisak se meri u barima (od 1,5 do 19) tako da što je veći pritisak u barima, krem espreso kafe je bogatiji i gušći.
Mlevenu kafu uvek držite u hermetički zatvorenoj kutiji ili zatvorite ambalažu štipaljkom za kese. Držite kutiju u frižideru da biste produžili svežinu kafe.
Espreso ima jaču aromu od „normalne” kafe.
Ustvari, espreso može da se prepozna po bogatoj aromi i kremastoj peni na površini šoljice.
Za to je potreban pritisak od 15 bar (koji mogu da postignu samo mašine za espreso), voda zagrejana do 90-92 °C i fino mlevena i precizno izmerena kafa (7 g po šoljici).
Srednja do sitno mlevena kafa (nikako previše sitna). Jednostavno, možete samo da kažete espreso samlevena.
Vaš aparat sadrži vredne materijale koji se mogu obnoviti ili reciklirati. Odnesite ga u lokalni centar za prikupljanje otpada.
Ako mislite da jedan deo nedostaje, pozovite Centar za potrošačke usluge, a mi ćemo vam pomoći da pronađete odgovarajuće rešenje.
Idite u odeljak „Dodaci“ na veb lokaciji da biste jednostavno pronašli sve što vam je potrebno za proizvod.
Pronađite detaljnije informacije u odeljku Garancija na Internet stranici.